Λήγει το Proficiency;

Λήγει το Proficiency;
Λήγει το Proficiency; Λοιπόν τα νέα είναι καλά! ΔΕΝ λήγει το χαρτί! Σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ αναγνωρίζονται πλέον δεκάδες τίτλοι επιπέδου Γ2. Ποιοί λήγουν και ποιοί όχι όμως; Ας τα πάρουμε με την σειρά. Αναγνωρίζονται περίπου 22 τίτλοι πιστοποίησης ισάξια, οι οποίοι δεν λήγουν ΠΟΤΕ. Γιατί λοιπόν τόσο μπέρδεμα για το αν λήγουν ή όχι; Η σύγχυση επέρχεται όταν μιλάμε για τους τίτλους IELTS & TOEFL. Αυτοί οι τίτλοι απαιτούνται από τα πανεπιστήμια προκειμένου κάποιος να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το IELTS και το TOEFL έχουν ισχύ 2 και 5 έτη αντίστοιχα. Σου ζητάει λοιπόν το πανεπιστήμιο το εν λόγω πιστοποιητικό να είναι πρόσφατο προκειμένου να μπορείς να επικοινωνήσεις στα Αγγλικά, να διαβάσεις τη βιβλιογραφία και να κάνεις ενδεχομένως και κάποια παρουσίαση.Επομένως, δεν λήγει το Proficiency.

Αυτό όμως τί σημαίνει;

Χρειάζεσαι πχ βαθμό 7+ για να μπεις στο μεταπτυχιακό και η προθεσμία υποβολής του είναι σε 2 μήνες. Εσύ έχεις μόνο Β2 Lower…Το σκορ που θα πιάσεις αν δώσεις εξετάσεις δε θα είναι πάνω από 6 χωρίς μαθήματα επιπέδου Proficiency. Αν έχεις ήδη όμως το Proficiencyθα χρειαστείς πιθανόν 10 μαθήματα για να προετοιμαστείς για την εξέταση και να θυμηθείς κάποια πράγματα σε έκθεση και προφορικά, καθώς και λίγη εξάσκηση σε κείμενα και ακουστικό. Ποιά είναι λοιπόν η σωστή ηλικία για να πάρεις το Proficiency; Κατά την άποψή μου, καλό είναι οι μαθητές να συνεχίζουν μετά το Β2 κατευθείαν σε επίπεδο Γ2 για να μη χρειάζεται να ξαναθυμηθούν πράγματα μετά από χρόνια. Ωστόσο αν κάποιος για Χ,Ψ λόγους δεν μπορεί να το κάνει, ιδανικά να είναι φοιτητής 1ου ή 2ου έτους καλύτερα, που έχει συνηθίσει με τα μαθήματα της σχολής και δεν έχει ακόμα πολύ φόρτο με εξετάσεις. Σε καμία περίπτωση δε θυμόμαστε να πάρουμε IELTS ένα μήνα πριν την προθεσμία αν το επίπεδό μας είναι ήδη χαμηλό!

Τί χρειάζεται το χαρτί τότε;

Η αλήθεια είναι πως το ‘χαρτί’ καθαυτό δεν χρειάζεται αν θα σου ζητήσουν Ιelts, θα χρειάζεται όμως το επίπεδο γνώσης. Ακόμα κι αν δεν πήρες το χαρτί δίνοντας εξετάσεις, είσαι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα από κάποιον που δεν έκανε μαθήματα Proficiency και με λίγες εξτρα ώρες θα μπορείς να δώσεις το IELTS. Την πιστοποίηση/χαρτί θα την χρειαστείς σε προκηρύξεις του Ελληνικού δημοσίου για να πιστοποιήσεις το επίπεδο γλωσσομάθειάς σου και να πάρεις τα πολυπόθητα μόρια για να μπεις στο δημόσιο. Στο εξωτερικό δε θα σου ζητήσουν πιστοποίηση απαραίτητα. Φυσικά δε θα πάρεις καμιά θέση όσα ‘χαρτιά’ και να έχεις αν δεν ξέρεις να μιλάς τη γλώσσα!